Monday, January 27, 2014

Od kje zavraga je prišla beseda FIČO?

No, da ne bom zmeraj blebetal nekaj v tri dni, bo tale objavica vsebovala nekaj poučnega. No vsaj zame kot primerjalnega jezikoslovca je predmet Uvod v Etimologijo res zabaven. Bodisi zaradi vzdušja v razredu bodisi zaradi samih besed ki jih spoznavamo ter njihov izvor.
Ste se kdaj vprašali od kje beseda Fičo? Vsi vemo, kaj fičo je. Mali avto, ki so ga delali v tovarni avtomobilov v Kragujevcu. Pa poglejmo z jezikovnega stališča. Če sem natančen iz primerjalnega jezikoslovja.
Fičo ali Zastava 750 je kopija italijanskega Fiata 750.
Fičo izhaja iz besede Filip, a so v Srbiji rekli Fića. - Glejte Fića gre.  Tisti FI iz Fiata so tudi prevzeli in nato nataknili še končnico -ća. Nato so na Hrvaškem pravili Fičo in tako smo tudi nato mi prevzeli besedo Fičo. In tako so se po cestah vozili, no nekje se še danes, Fičkoti oz. Fičoti.

Saturday, January 4, 2014

Ciste na ledvicah simptomi

Ciste na ledvicah običajno ne povzročajo simptomov in ne škodijo ledvicam. V nekaterih primerih pa se lahko pojavi bolečina med rebri in boki, ko se ciste povečajo in začnejo pritiskati na druge organe. Včasih se ciste na ledvicah tudi vnamejo in povzročajo vročino, bolečino in otekel občutek. 
Ciste na ledvicah običajno ne vplivajo na delovanje ledvic, vendar pa so nekatere študijo pokazale povezavo med prisotnostjo cist in zmanjšanimi funkcijami ledvic pri nekaterih boleznih.
Nekatere raziskave so pokazale tudi povezavo med cistami na ledvicah in visokim krvnim pritiskom, vendar pa to razmerje še ni čisto raziskano.